Dünya genelinde miyopluğun artışı hız kazanıyor. 50 ülkeden 2023 yılına kadar toplanan verilerle yapılan küresel bir araştırma, miyopluğun genç nüfus arasında yaygınlaştığını gösteriyor. Önceki tahminlere göre dünya nüfusunun yarısının 2050’ye kadar miyop olacağı öngörülüyordu ancak son analizler bu tahminin daha da üstünde olduğunu gösteriyor.
Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden araştırmacıların liderliğinde gerçekleştirilen analiz, 276 çalışmayı kapsayarak 5.4 milyon çocuk ve genç ile yaklaşık 2 milyon miyop vakasını ele aldı. 1990 ile 2023 yılları arasında, 5-19 yaş arasındaki kişilerin küresel miyopluk oranı yüzde 24’ten yüzde 36’ya yükseldi. Miyopluğun en yüksek olduğu ülke yüzde 86 ile Japonya iken, en düşük oran yüzde 0.84 ile Paraguay olarak belirlendi.
Özellikle Asya’da miyopluğun hızla artmasıyla birlikte, 2050 yılına kadar dünya genelindeki genç nüfusun yaklaşık yüzde 40’ının miyop olması bekleniyor. Pandemi döneminde çocuklar arasında miyopluk oranlarının artış gösterdiği ve özellikle Hong Kong’da yapılan araştırmalarda bu durumun net bir şekilde gözlendiği belirtildi. Pandeminin getirdiği uzaktan eğitim ve kapalı alanlarda kalma durumu, miyopluk riskini artıran faktörler arasında gösteriliyor.
Araştırmacılar, çocukların erken yaşta eğitime başlamasının miyopluk riskini artırabileceğini vurguluyor. Özellikle Singapur ve Hong Kong gibi ülkelerde çocukların henüz çok küçük yaşlardayken eğitime başlamasının miyopluğun hızla yayılmasında etkili olduğu belirtiliyor. Bu sonuçlar, British Journal of Ophthalmology dergisinde yayımlanmıştır.