Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli tek nar çeşidi olan Suruç narı, tarihi kökeni Babil Asma Bahçelerine kadar dayandığı iddia edilen bir lezzet şöleninin kapılarını aralıyor. Suruç narının hasadı başladı ve bu nadir nar çeşidi, Avrupa Birliği tescili sayesinde uluslararası pazarlarda büyük ilgi görüyor.
Yıllık olarak yaklaşık 300 bin ton üretilen Suruç narı, 2015 yılında Suruç Ovası’nın suya kavuşmasıyla üretiminde yüzde 50 artış gösterdi. Hem kaliteli yapısı hem de eşsiz lezzetiyle dikkat çeken bu narlar, özellikle Avrupa başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında talep patlaması yaşıyor.
Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narının Avrupa Birliği tescili sonrasında Avrupa’ya nar ve nar suyu ihracatının başladığını belirtti. Suruç narının ince kabuğu, iri taneleri, yüksek asidik oranı ve mayhoş tadıyla diğer nar çeşitlerinden ayrıldığını vurgulayan Tekçe, özellikle yüksek asidik oranının şeker hastalarına iyi geldiğini ve vücuttaki mikropları öldürdüğünü ifade etti.
Nar üreticisi Müslüm Kaplan ise Suruç narının tarihi önemine dikkat çekerek, bu narların Suruç’ta binlerce yıldır yetiştiğini ve “deve dişi narlar” olarak da adlandırıldığını belirtti. Kaplan, Suruç narının eşsiz lezzeti ve sağlık faydalarıyla dikkat çeken bir ürün olduğunu vurguladı. Bu eşsiz nar çeşidi, Türk tarımının ve lezzetlerinin dünya çapında tanıtılmasına büyük katkı sağlıyor.