Son zamanlarda popüler olan aralıklı oruç, genellikle sağlık faydalarıyla bilinirken, Amerikan Kalp Derneği tarafından yapılan bir araştırma, bu beslenme şeklinin kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskini artırabileceğini ortaya koydu. Araştırmada, günde sadece 8 saatlik bir zaman diliminde yemek yiyen kişilerin, kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin %91 daha yüksek olduğu belirlendi.
Bilim insanları tarafından 20 binden fazla yetişkinin verileri üzerinde yapılan analiz araştırmasında, 8 saatlik zaman kısıtlamalı beslenme programını takip edenlerde kardiyovasküler hastalıktan ölüm riskinin arttığı tespit edildi. Araştırmada, bu beslenme şeklinin özellikle kalp hastalığı veya kanserle mücadele eden kişilerde riski artırdığı belirtildi.
Profesör Victor Wenze Zhong, araştırmanın şaşırtıcı sonuçlar verdiğini belirterek, 8 saatlik zaman kısıtlamalı beslenmenin kardiyovasküler hastalıktan ölme olasılığını artırdığını vurguladı. Uzmanlar, bu tür popüler diyet uygulamaları yerine kişiye özel beslenme programları hazırlanması gerektiğini vurgulayarak, Akdeniz tipi beslenmeyi öneriyor.
Akdeniz tipi beslenmenin sağlıklı beslenme biçimi olduğunu belirten uzmanlar, bol sebze, meyve, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve düşük yağlı protein kaynaklarının tüketilmesinin kanser riskini azaltabileceğini ifade ediyorlar. Araştırmacılar, daha kaliteli bir diyetin kronik hastalık ve erken ölüm riskini azaltabileceğini ve daha uzun bir yaşam beklentisi sağlayabileceğini belirtiyorlar.
Kırmızı ve işlenmiş et tüketiminin, koroner kalp hastalığı ve bağırsak kanseri gibi önemli sağlık riskleriyle ilişkilendirildiği uzun yıllara dayanan araştırmalarla kanıtlanmıştır. İngiltere Sağlık Bakanlığı Beslenme Bilimsel Danışma Komitesi üyesi epidemiyolog Tim Key, işlenmiş etin bağırsak kanserine neden olabileceğine dair önemli kanıtlar olduğunu belirtirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu konuyu kanserojen olarak sınıflandırdığını vurgulamaktadır.