Amasya’da kiraz dikimi yapılan dallarda verim 50 bin tondur.
prensler şehri AmasyaDallar kirazlarla doluydu. Coğrafi işaret tescilli Amasya kirazlarının hasadı verimli bir şekilde başladı. Bu yıl 50 bin ton rekolte bekleniyor. Amasya Valisi Yılmaz Doruk, üretilen kirazların Almanya ve Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç edildiğini açıkladı.
KİRAZ İHRACATINDA İLK ALMANYA VE RUSYA
Kirazın dünyanın ve ülkenin her yerinde satıldığını anlatan Vali Doruk, “2024 yılında 28 bin dekar alanda bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 50 bin ton rekolte bekleniyor. “Almanya ve Rusya başta olmak üzere Irak’a ve diğer ülkelere ihracat yapıyoruz” dedi.
“NEREDE İYİ ELMA VARSA İYİ KİRAZ VARDIR”
Katıldığı hasatta üreticilere hayırlı kazançlar dileyen Vali Doruk, tarım kentinin en önemli ihraç ürünlerinden ‘0900’ kiraz çeşidinin ‘Amasya kirazı’ olarak coğrafi işaretle tescil edildiğini hatırlattı. Yıllar önce şöyle demişti: “İyi elmanın olduğu yerde iyi kiraz da vardır. Şimdi Amasya elmasının yanında Amasya kirazı da var” demişti.
Kiraz üretiminde lider olan Türkiye’nin ihracatta dünyada 3’üncü sırada yer aldığını hatırlatan Doruk, şöyle konuştu:Hasat süresinin uzun olması, rekabetçi fiyatı, ürünün işlenmesi ve soğuk zincirde saklanması ve nakliyesi nedeniyle Türk kiraz kalitesi uluslararası pazarda tercih edilmektedir. Amasya’da kirazlar 200 ila 1.300 metre rakımlar arasında yetiştiriliyor ve hasat süresi 75 günü bulabiliyor. “Hasat zamanı rakıma ve mevsim sıcaklığına bağlı olarak değişmekle birlikte mayıs ortasından temmuz sonuna kadar devam ediyor.” dedi.
Uzun yıllardır kiraz üretimi yapan Ali Pehlivan’ın bahçesindeki hasada Tarım ve Orman İl Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.