Araştırmaya göre, yeni çevrim içi terapilerin, kaygı ve travma sonrası stres bozukluğundan kurtulan çocuk ve yetişkin sayısını artırabileceği belirlendi. İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri’nin (NHS) verilerine göre, İngiltere’de her beş çocuk ve gençten biri muhtemel bir ruhsal bozukluğa sahipken, her dört yetişkinden biri en az bir teşhis edilebilir ruhsal sağlık sorunu yaşıyor.
Uzun bekleme listeleri, artan talep ve bazı hastaların yüz yüze randevulara katılmada zorluk çekmesi nedeniyle çevrimiçi terapi yöntemlerine olan ilgi artış gösteriyor. Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen dört internet tedavisi, eylül ayından itibaren İngiltere’de uygulanmaya başlayacak.
Ergen ve yetişkin tedavileri için hastalar, terapistleriyle yaklaşık 20-30 dakikalık telefon veya video randevuları içeren çevrim içi görüşmeler yapacaklar. Sosyal anksiyete bozukluğu olan yetişkinler için yapılan bir araştırma, internet bilişsel terapisinin yüz yüze tedavi kadar etkili olduğunu ancak sadece 6,5 saat süren bir süreç olduğunu gösterdi.
Sosyal anksiyete internet terapisi denemesi, gençlerin yüzde 77’sinin tedavi sonunda sosyal anksiyete yaşamadığını ortaya koydu. Oxford Üniversitesi’nde deneysel psikoloji profesörü olan David Clark, bu sonuçları “oldukça büyük bir başarı” olarak değerlendirdi ve psikolojik tedavilerin önemine vurgu yaptı.
İnsanların farklı tedavi seçeneklerine erişim sağlamalarının ruh sağlığı açısından hayati önem taşıdığını belirten Clark, bazı bireylerin yüz yüze terapileri tercih edebileceğini, ancak çevrim içi terapilerin de önemli bir destek kaynağı olduğunu ifade etti. Yeni çevrim içi terapilerin, kaygı ve travma sonrası stres bozukluğuyla mücadele eden bireyler için önemli bir destek olabileceği vurgulandı.