Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından yürütülen bir çalışma, farklı kıtalardaki 50 ülkeden toplam 5 milyondan fazla çocuk ve gencin uzağı görme seviyelerini inceledi. Yapılan inceleme sonucunda araştırmacılar, her üç çocuktan en az birinin miyop olduğunu ortaya koydu. Bu durumun zaman içinde artmasını bekleyen araştırmacılar, 2050 yılına kadar yaklaşık 740 milyon çocuk ve gençte miyopi sorunu olabileceği sonucuna vardı.
Miyopinin 1990-2023 yılları arasında üç kat arttığını tespit eden araştırmacılar, iç mekanlarda geçirilen sürenin Kovid-19 salgınıyla birlikte artmasıyla miyopinin önemli ölçüde yükseldiğini belirtti. Genetik faktörlerin yanı sıra çevresel etkenlerin de miyopi gelişiminde önemli rol oynadığını vurgulayan araştırmacılar, uzağı net görememe sorununun Asya kıtasında Afrika’ya kıyasla 7 kat daha yaygın olduğunu açıkladı.
Araştırmacılar, ekrana uzun süre maruz kalmanın miyopi riskini artırdığını ifade ederken, erkek çocuklarının dışarıda daha fazla zaman geçirdiğini ve kız çocuklarının ise evde okuma, yazma, bilgisayar oyunları oynama veya telefon ekranına uzun süre bakma gibi yakın mesafeden bakmayı gerektiren aktivitelerle daha fazla meşgul olduğunu belirtti. Bu durumun da kızlarda erkeklere kıyasla daha fazla miyopiye neden olduğu belirtildi.
Araştırmanın yazarları, miyopinin gelecekte küresel bir sağlık sorunu haline gelebileceği konusunda uyarıda bulundu. Çalışma, “British Journal of Ophthalmology” dergisinde yayımlandı.