Yunanistan Kültür Bakanlığı, Papoura Tepesi’nde keşfedilen bin 800 metrekarelik labirentimsi yapının ritüel veya dini amaçlarla kullanılmış olabileceğini açıkladı. Bu yapı, sekiz eşmerkezli taş halkadan oluşuyor ve Minos kültürüne ait olabileceği düşünülüyor. Minos kültürü, antik ritüellerde kullanılan zirve kutsal alanlarıyla ünlüdür ve bu yapı da benzer bir amaçla inşa edilmiş olabilir.
Yapının içinde bulunan hayvan kemiklerinden, ritüel törenlerde yiyecek, şarap ve adak tüketiminin yapılmış olabileceği tahmin ediliyor. Yapının MÖ 2000-1700 yıllarına, yani Orta Minos dönemine tarihlendiği ve bu dönemde adadaki nüfus artışıyla Minos saraylarının inşa edilmeye başlandığı biliniyor. Ancak, MÖ 1750-1700 civarında depremler nedeniyle birçok yapı yıkılmıştı.
Yunanistan’daki inşaat projeleri genellikle antik tarihi alanların keşfine yol açıyor ve Kastelli Havaalanı projesi de en az 35 yeni arkeolojik alanın ortaya çıkmasına neden oldu. Kültür Bakanlığı, bu yapının modern inşaatlardan korunacağını belirtti ve Kültür Bakanı Lina Mendoni, anıtın korunmasının öncelikleri olduğunu vurgulayarak kültürel mirasın önemini vurguladı. Bu benzersiz keşfin arkeolojik araştırmalarının tamamlanması ve yapının korunması için gerekli çözümlerin bulunacağı belirtiliyor.