Malatya’daki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor ve buradaki kazılar devam ediyor. Son kazılarda milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına tarihlenen 2 metrelik bir fırın bulunması heyecan yarattı. Arslantepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Francesca Balossi Restelli, geçen yıl alanda Orta Çağ dönemine ait mezarları kazdıklarını ve çeşitli objeler bulduklarını açıkladı.
Mezarların altında Orta Tunç dönemine ait bir tabaka ve depolarda buğday bulunduğunu belirten Restelli, alanın batı kısmında geç kalkolitik döneme ait mühürlerin bulunduğunu söyledi. Bu yılki kazılar 16 Temmuz’da başladı ve farklı üniversitelerden gelen öğrenciler de teorik eğitim aldıktan sonra kazılara katıldılar.
Orta Tunç Çağı alanındaki kazılar devam ederken, Arslantepe’nin en eski tabakalarına ulaşıldı. Milattan önce 4 bin 200-4 bin 400 yıllarına ait evler, ocaklar ve 2 metreden daha büyük bir fırın keşfedildi. Restelli, fırının aileler tarafından kullanılmış olabileceğini ve kazıların 2 ay daha süreceğini belirtti.
Ayrıca, kazı alanındaki saray bölümünü korumak için yapılan çatının genişletileceği ve ziyaretçileri daha iyi karşılamak için çalışmaların yapıldığı bilgisini paylaştı. Restelli, sarayın içine kopyalar koyulabileceği ve ziyaretçi karşılama merkeziyle ilgili inşaat çalışmalarının bu ay sonlanmasını umduklarını belirtti.
Arslantepe Höyüğü’nde yapılan kazılar, bölgenin tarihi ve kültürel mirasına ışık tutmaya devam ediyor. Bu önemli keşifler, tarih ve arkeoloji alanında yapılan çalışmaların değerini arttırıyor ve insanlığın geçmişine dair önemli bilgiler sunuyor.