Antalya’nın Serik ilçesi Belkıs Mahallesi’ndeki Aspendos Antik Kenti, tarihi ve yaşam izleriyle 6 bin yıl öncesine dayanan ender antik tiyatrolardan biridir. Kent, ayakta kalmış antik tiyatrosu ve su kemeleriyle dikkat çeker. Ayrıca sur duvarlarıyla çevrili tepe üzerindeki agorası, anıtsal çeşmesi, tapınağı, stadyumu, meclis binası ve Roma bazilikası gibi yapılarıyla önemli bir tarihi mirası temsil eder.
Aspendos Antik Kenti’nde 2008’de başlayan çalışmalar, Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Bilgin liderliğinde 2022’den beri devam etmektedir. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras Projesi,” antik kentin daha detaylı incelenmesini sağlamıştır. Proje kapsamında agora alanındaki iki katlı dükkanlardan birinde, yaklaşık 2 bin yıllık Zeus ve Afrodit heykelleri bulunmuştur.
Aspendos Kazı Başkan Yardımcısı arkeolog Hüseyin Tolga Candur, antik kentte yapılan çalışmaların bölgenin 6 bin yıllık tarihine ışık tuttuğunu belirtmiştir. Agoranın batısındaki stoa kompleksinde yapılan kazılarda Roma dönemine ait heykeller keşfedilmiştir. Zeus ve Afrodit’e ait olan bu heykeller, Roma İmparatorluğu Dönemi’nin erken safhalarında yapılmıştır.
Heykellerin belgelenme, temizlik ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Antalya Müzesi’ne teslim edileceği belirtilmiştir. Ayrıca dükkan kompleksindeki diğer alanlarda da kazı çalışmalarının devam ettiği ve ilerleyen zamanlarda farklı buluntuların ortaya çıkabileceği vurgulanmıştır.
Candur, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiği desteklerle kazı çalışmalarının hız kazandığını ve önümüzdeki süreçte daha fazla işçiyle çalışmalara devam edeceklerini ifade etmiştir. Aspendos’un kazılarının hızlanmasıyla, 10-15 yıllık kazı sürecinin daha kısa bir sürede tamamlanabileceği planlanmaktadır. Bu çalışmaların devam etmesiyle, Aspendos Antik Kenti’nin tarihi ve kültürel değerlerinin daha derinlemesine anlaşılması ve korunması hedeflenmektedir.