ABD’deki Columbia Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışma, insan beyninin 24 saati kitap gibi bölümlere ayırarak deneyimleri anlamlandırdığını ortaya koydu. Bir yerden bir yere veya bir faaliyetten başka bir faaliyete geçerken, yeni bölümlerin beyin faaliyetlerinde gözle görülür bir değişiklikle işaretlendiği ve beynin devam eden yaşam akışını anlamlandırmasına yardımcı olduğu belirlendi.
Daha önceki çalışmalarda, beynin her bölümün nerede başlayıp nerede biteceğine tam olarak nasıl karar verdiği net değildi. Ancak yeni araştırma, beynin kişiselleştirilmiş bir süreç izlediğini ve kişinin önceliklerine ve o an için önemli olan şeylere göre bölümleri belirlediğini gösteriyor.
Araştırma ekibi, farklı mekan ve senaryoları içeren sesli anlatımlar hazırladı ve 415 katılımcıya bu anlatımları dinledi. Bazı durumlarda beyin aktiviteleri izlenirken, diğerlerinde ise katılımcılardan hikayenin yeni bir bölümünün ne zaman başladığını belirtmeleri istendi.
Çalışmanın en ilginç bulgularından biri, katılımcıların farklı yönlerine odaklanmaları için yönlendirildiği durumlarda, beynin o anda en önemli olduğunu düşündüğümüz şeye göre düzenleme yaptığını gösterdi. Bu da önceliklerimizin ve deneyimlerimizin bu süreçte rol oynadığını gösteriyor.
Araştırmacılar, çalışmalarıyla ilgili yayınladıkları makalede, “Bu sonuçlar, şematik olay senaryolarına damıtılmış geçmiş deneyimlerin, gerçekçi deneyim için mevcut algılarımızı oluşturma şeklimizi değiştirdiği mekanizmaları tanımlıyor” ifadelerine yer verdi. Bu bulgular, beyin aktivitelerinin nasıl organize edildiği ve deneyimlerin nasıl işlendiği konusunda yeni bir bakış açısı sunmaktadır.