Çağlayan Adliyesi’ne düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili soruşturma kapsamında 6 Şubat’ta gözaltına alınan avukat Didem Baydar Ünsal hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle iddianame açıldı. Silahlı terör örgütü’ İddianame İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyayla birleştirildi. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan ÇHD avukatları, “Savcılık başı belaya girdiğinde başvurduğu hukuksuzluğu tek delil olarak gizli tanık beyanıyla dava açtı” dedi. ”
DHKP-C’li teröristler Emrah Yayla ve Pınar Birkoç tarafından 6 Şubat 2024’te Çağlayan’da İstanbul Adalet Sarayı C Kapısı’ndaki polis kontrol noktasına silahlı saldırıda Dilfiraz Karataş isimli vatandaş hayatını kaybetti, 6 kişi hayatını kaybetti. 3’ü polis memuru yaralandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukat Didem Baydar Ünsal hakkındaki soruşturma tamamlandı.
İTİRAFÇI’NIN AÇIKLAMALARI MEVCUTTUR
İddianamede, 6 Şubat’ta İstanbul Adliyesi’ne düzenlenen silahlı saldırı anlatıldı. Ünsal’ın, örgüte ait olduğu iddia edilen Halkın Hukuk Bürosu’na yönelik olay günü gerçekleştirilen operasyon kapsamında yakalandığı kaydedildi. soruşturmanın. İddianamede, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan hükümlü örgüt üyeleri P.Ö.O., NA ve C.Ö.’nün Didem Baydar Ünsal hakkında açıklamalarda bulunduğu, bu ifadelere göre Ünsal’ın kendisini ziyaret ettiği iddia edildi. örgütün cezaevindeki hükümlülerine ve örgütün talimatlarını aktardı.
“ÖRGÜTLERE YARDIMDAN HÜKÜM VERİLDİ”
Didem Baydar Ünsal, iddianamedeki ifadesinde; 2017 yılında kendisi, eşi ve birçok avukat arkadaşı hakkında ‘örgüte yardım’ suçundan soruşturma başlatıldığını, yaklaşık bir yıl tutuklu kaldığını, yargılandığı davada mahkum olduğunu belirterek, yaklaşık 2 yıl 9 ay tutuklu olarak cezaevinde kaldığını, 2023 yılının Kasım ayında tahliye edildiğini söyledi.
“EMRAH YAYLA’NIN GÜCÜ OLDUM”
Ünsal, Çağlayan Adliyesi’ne düzenlenen silahlı saldırıyı haberlerden duyduğunu, Emrah Yayla’nın vekaletnamesini elinde bulundurduğunu ancak Kırıkkale F Tipi Cezaevi’ndeyken avukatlık mesleği kapsamında cezaevini yalnızca bir kez ziyaret ettiğini belirterek, başka hiçbir dosya ve aşamada avukatlık mesleği kapsamında herhangi bir işlem yapmadığını, Pınar Birkoç’un vekaletnamesinin bir avukat arkadaşında bulunduğunu, Pınar Birkoç ile bir kez görüştüğünü belirtti. Avukat arkadaşının izniyle Düzce T Tipi Cezaevi’nde kaldığı süre boyunca hak ihlalleri yaşadığını, bunların dışında hiçbir kişiyle temasının bulunmadığını ifade etti.
“ÖRGÜT TALİMATLARIYLA HİÇBİR ALAKASI YOK”
Avukat Ünsal, gözaltına alındığı adresin avukat meslektaşı Seda Şaraldı’nın iş yeri olduğunu ve ziyaret amaçlı orada bulunduğunu belirtti. Hakkında verilen gözaltı kararının haksız olduğunu belirten Ünsal, gözaltı sürecinde işkence gördüğünü, sadece protesto amaçlı su ve şeker tükettiğini, herhangi bir direniş eyleminde bulunmadığını, polisteki ifadesinde susma hakkını kullandığını, uygun şekilde hazırlanmadığını düşündüğü için hiçbir belgeyi imzalamadığını ve hiçbirini imzalamadığını ileri sürdü. Örgütün talimatıyla ilgisi olmadığını ve kendisine yöneltilen suçlamayı kabul etmediğini belirtti.
10 YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTENDİ
İddianamede, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan hükümlülerin ifadeleri doğrultusunda Didem Baydar Ünsal’ın, ‘halkın hukuk bürosu’ olduğu iddia edilen Halkın Hukuk Bürosu (HHB) bünyesinde faaliyet gösterdiğinin anlaşıldığı kaydedildi. DHKP/C terör örgütünün hukuki yapısı bozuldu ve Ünsal, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
HAKİMİN ÖNÜNE GELDİ
Savcılık, Ünsal hakkındaki iddianameyi İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndererek, hukuki ve fiili bağlantı olduğu gerekçesiyle bu mahkemede görülen 2020/276 numaralı dosyayla birleştirilmesi talebinde bulundu. Mahkeme savcılığın talebini kabul etti. Dün yapılan duruşmada avukat Didem Baydar Ünsal hakim karşısına çıktı.
Duruşmada gizli tanıklar dinlendi. Sanık avukatı Ünsal da açıklama yaptı. Mahkeme heyeti, diğer sanık ve avukatların ifadelerinin alınmasının ardından ara kararını açıklayarak Ünsal’ın tahliyesine karar verdi.
“HUKUKÇULUK FAALİYETLERİ SUÇLANMAYA YETERLİ DEĞERLENDİRİLDİ”
Halkın Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar, duruşma öncesinde adliye önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Avukat Ezgi Önalan, “Şu ana kadar sadece bir arkadaşımız Didem Baydar Ünsal hakkında iddianame hazırladı. Didem Baydar Ünsal hakkında hazırlanan iddianamede operasyona konu olan davayla ilişkilendirilmemiştir. Dijital materyal incelemesinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmadı. Soruşturmayı yürüten savcılık, avukatları kriminalize ederken, “Başı belaya girdiğinde başvurduğu hukuksuzluğu da uyguladı ve gizli olarak dava açıldı. Tek delil tanık beyanı. Gizli tanık ifadelerinde yer alan ‘Halkın Hukuk Bürosu’nda çalışmak ve cezaevindeki müvekkillerini ziyaret etmek’ gibi avukatlık faaliyetleri, hakkında suç duyurusunda bulunulması için yeterli görüldü” dedi.