İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu toplantısında İzmir’i birlikte yönetme mesajını verdi. Seçim döneminde 5 yılda 25 bin konut sözü verdiğinin altını çizen Başkan Tugay, “Hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak. “İlimizdeki deprem riski olan alanların dönüşümünde, yeniden planlanarak plansız yapılaşma alanlarının önünün açılmasında daha aktif rol oynamak istiyoruz” dedi.
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu’nun (İEKKK) 127. toplantısı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ev sahipliğinde Tarihi Gaz Fabrikası Gençlik Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Toplantıda kurulda temsil edilen İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası ve İzmir Kalkınma Ajansı yetkilileri projeleri hakkında sunumlar yaptı. Toplantıya katılanlara teşekkür eden Belediye Başkanı Cemil Tugay, yıllardır kent için kritik kararlar alan kurulun önemine dikkat çekti. İEKKK’nın yapacağı çalışmalara ve sorunları çözme iradesine saygı duyduğunu ifade eden Başkan Cemil Tugay, İzmir’i birlikte yöneteceklerini belirtti.
İKLİM KRİZİ VE ÇEVRE SORUNLARINA CEVAP VERECEK
Başkan Tugay, konuşmasında seçim döneminde 25 bin sosyal konut sözü verdiğini hatırlatarak hedefinin çok daha yüksek olduğuna dikkat çekti. Tugay, “İlimizdeki deprem riski taşıyan alanların dönüştürülmesinde, yeniden planlanarak plansız yapılaşma alanlarının önünün açılmasında daha aktif rol oynamak istiyoruz.” dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği, Tarihi Kentler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliği seçimlerinin önümüzdeki hafta yapılacağını hatırlatan Tugay, Sağlıklı Kentler Birliği’nin de Cumhurbaşkanı adayı olarak önerildiğini duyurdu. Başkan Tugay, üye belediyelerle birlikte iklim krizi ve çevre konularında aktif çalışmalar yürüteceklerini duyurdu.
“Gençler tarım yapmak istemiyor”
İEKKK’da kırsaldan kente göçün olumsuz sonuçlarını anlatan ve sorunun çözümüne yönelik formülleri paylaşan Tugay, “İnsanlar tarımdan uzaklaşıyor. Gençler tarım yapmak istemiyor. Çünkü kırsal alanlar sosyal, kültürel ve çağdaş ihtiyaçlar açısından giderek azalmakta ve ihtiyaçların karşılanamadığı yerlere dönüşmektedir. Bu yüzden insanlar köylerinden ve kırsal kesimlerinden metropollere taşınıyor. Kaçınılmaz olarak tarım da bundan olumsuz etkileniyor. Tarımsal üretim düşüyor. Daha birçok rapora, haritaya, değerlendirmeye ihtiyacımız var. Bazı soruları açıkça sormamız gerekiyor. Tarımı, çiftçiliği ve hayvancılığı nasıl daha nitelikli hale getirebiliriz? “Çiftçi eğitim programının burada uygulanması gerekiyor” dedi.
“TASARIM EKOSİSTEMİ GELİŞTİRİLMELİ”
İzmir’in kalkınmasında önemli yere sahip olan sektör çeşitliliğine değinen Başkan Tugay, “Mermer ihracatımız yüksek ama blok mermer ihracatı yapılıyor. Ancak işlenir, markalanır ve pazarlanırsa değeri daha da artabilir. Ne eksik diye sorsak ‘tasarımcı eksik’ deniyor. Deri, mobilya, tekstil gibi alanlarda da önemli potansiyelimiz var. Bu alanlarda gelişemememizin en önemli sebebi tasarım, markalaşma, pazarlama gibi konular gibi görünüyor. ‘Tasarım ekosistemini nasıl geliştirebiliriz?’ Sorusunu sormak gerekiyor. dedi.
PROMOSYON SALDIRISI
İzmir Vakfı’nın da İzmir’in tanıtımında önemli bir rol oynamasını isteyen Başkan Tugay, şunları söyledi: “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde, İzmir Vakfı yönetiminde şehrin tanıtımını yapacak bir heyet oluşturabiliriz. Bu heyet hedeflediğimiz ülke ve şehirleri ziyaret ederek İzmir’i tanıtabilir, şehrimiz ile dünya şehir ve ülkeleri arasında bir köprü kurabilir. “İzmir Vakfı’nın bu ve benzeri çalışmaları yapabileceğini düşünüyorum.”