Dünya Sağlık Örgütü’nün Nisan ayında yaptığı açıklamada, Dang virüsünün yol açtığı Dang Hummasının (kırık kemik ateşi) görülme sıklığının son yıllarda önemli ölçüde arttığı duyuruldu. 2000 yılında 505 bin civarında olan vakaların 2019’da 5.2 milyona çıktığı belirtildi. Porto Riko sağlık yetkilileri ise Mart ayında Dang hummasını bir halk sağlığı acil durumu ilan etti. ABD sağlık yetkilileri (CDC) ise dün yayınladıkları halk sağlığı uyarısında, bu yılın ilk yarısında 50 eyalette geçen yılın aynı dönemine göre üç kat daha fazla Dang humması vakası görüldüğünü vurguladı.
Dang humması, sivrisineklerden insanlara yayılan viral bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Hastalığın belirgin semptomları arasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve deri döküntüsü bulunmaktadır. Şiddetli vakalarda hastalık ölümcül olabilir ve özellikle vücutta sebep olduğu ağrılar kırık kemik ağrısına benzediği için kemik kırığı ateşi olarak da adlandırılır.
Enfekte sivrisineğin ısırmasıyla dang virüsü deriye girer, kana karışır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunur. Her dört kişiden biri dang ile enfekte olur ve semptomlar hafif veya şiddetli olabilir. Şiddetli dang humması vakaları birkaç saat içinde hayati tehlike oluşturabilir ve genellikle hastaneye yatışı gerektirir. Kadifede ise, semptomlar ateş, ağrı, sızı veya döküntü gibi diğer hastalıkların belirtileriyle karışabilir.
Dünya Sağlık Örgütü, dang enfeksiyonlarını 4 klinik tipte sınıflandırmaktadır: Tanımlanamayan ateş veya viral sendrom, klasik Dang ateşi, Dang hemorajik ateşi ve Dang şok sendromu. Hastalık semptomları genellikle 2-7 gün sürer ve çoğu kişi yaklaşık bir hafta içinde iyileşir. Ancak, şiddetli dang humması vakalarında ateşin düşmesini takip eden inatçı kusma, şiddetli karın ağrısı ve nefes alma zorluğu gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, periferik damarların geçirgenliğinde artışa bağlı olarak karın ve akciğer zarı boşluklarında sıvı birikmesiyle sonuçlanacak olan bir sürecin başlangıcını işaret edebilir. Eğer tedavi edilmezse, dang humması dolaşım yetmezliği ve şoka yol açarak hayati tehlike oluşturabilir.
Dang ateşinin akla getirilmesinde bazı öykü ve bulgular yol gösterici olabilir: ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık, baş ağrısı, tipik olarak göz arkasında ağrı, kas ve eklem ağrıları, döküntü ve kanama bulguları, aynı yer ve zamanda dang vakalarının bulunması ve temas öyküsü, endemik bölgeye seyahat öyküsü.
Sonuç olarak, Dang humması dünya genelinde artan bir endişe kaynağı haline gelmiş durumda ve hastalığın belirtilerini bilmek ve erken teşhisle müdahale etmek hayati önem taşımaktadır. Hastaların enfeksiyondan korunma yollarını öğrenmeleri ve sivrisinek ısırıklarından kaçınmaya dikkat etmeleri gerekmektedir.