Sağlıklı bir vücuda sahip olmanın en önemli unsurlarından biri doğru beslenmedir. Doğada kendiliğinden yetişen bazı bitkiler ise vücut sağlığı için doğal ilaç görevi görmektedir. Bu bitkiler arasında yer alan melocan bitkisi, kandaki iltihabı temizleyerek vücuda reset atmayı sağlar.
Melocan bitkisi, diğer adlarıyla Anadolu saparnası, merucen, zimilaçi gıcırdak dikeni, kuşevin, öz dikeni, diken ucu, kırçan gibi isimlerle de bilinmektedir. Özellikle Türk mutfağında ve Karadeniz bölgesinde sıklıkla kullanılan melocan bitkisi, afif acı bir tada sahip iri ve dikensi yapraklara sahiptir.
Genellikle çiçekleri ve yaprakları kullanılan melocan bitkisi, turşu ve konserve olarak tüketildiği gibi soğanla kavrularak, süzme yoğurt üzerine kırmızı, kara biber ve sumak ile saf zeytinyağı ile kavrularak da sofralarda yerini almaktadır.
Melocan bitkisi her bölgede doğal olarak yetişen bir bitki olup, bazı yörelerde “çoban katığı” olarak da anılmaktadır. Bu bitki çiğ olarak da tüketilebilmektedir. Taze uçları kopartılarak hazırlanan melocan, kavurma ve turşu gibi farklı yemeklerde kullanılmaktadır.
Melocan bitkisinin sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır. Kanı temizlediği, frengiyi tedavi ettiği, böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur. Ayrıca, iç organların düzenli çalışmasını sağlayarak sağlıklı bir fonksiyon sunar.
Ancak, melocan otu aşırı tüketildiğinde ishale neden olabilen tükürük artışına yol açabilir. Bu nedenle bu bitkileri beslenme listenize ekmeden önce mutlaka bir uzmana danışmanız önemlidir. Geçmişte frengi hastalığının tedavisinde kullanılan melocan otunun doğru şekilde tüketildiğinde birçok sağlık sorununa iyi geldiği bilinmektedir.