Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Eğin dutu, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki ilçede yetiştirilen 9900 ağaçta yıllık ortalama 673 ton dut üretiliyor.
Üreticiler tarafından hasat edilen olgun dutlar, güneş altında kurutuluyor. Kadınlar tarafından yaprak ve saplarından ayrılan dutlar, odun ateşinde kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor.
Eğin dutu, Kemaliye’de uzun yıllardır geleneksel yöntemlerle hazırlanarak organik pazarlarda satışa sunuluyor. 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenen Eğin dutu, ilçenin geçim kaynakları arasında önemli bir yere sahip.
Dut üreticisi Latif Yalçıner, Eğin dutunun Kemaliye tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, bu dutun piyasadaki değerinin Kemaliye’nin önemini artırdığını söyledi. Kendilerinin organik sertifika aldığını ve organik pazarlara ürün gönderdiklerini vurguladı.
Dut pekmezi, kan, mide ve bağışıklık sistemine faydalı olduğu bilinen, ilaçsız ve organik şekilde üretiliyor. Pekmezin insan sağlığına olan faydaları, organik ürünlere olan talebi artırıyor.
84 yaşındaki pekmez üreticisi Aysel Yalçıner, dutun pekmeze dönüşüm sürecinin meşakkatli olduğunu ancak sonucun değerli olduğunu belirtti. Turistlerin, dut pekmezinin içerisine hiç şeker katılmamasına şaşırdığını aktardı.
Kemaliye’nin turizm potansiyeliyle beraber artan misafirlerin dutu tatması ve beğenmesinin, Eğin dutunun tanıtımına önemli katkı sağladığını ve pazarın genişlediğini ifade eden Yalçıner, yurt dışından da talep geldiğini ancak genellikle yurt içinde tüketildiğini belirtti.