Ardahan’da başlayan coğrafi işaretli bal hasadı, bu yıl 450 ton bal üretimi bekleniyor. Bal, arıların çiçeklerin nektarını toplayıp işledikten sonra ürettikleri doğal bir tatlandırıcıdır. İçeriğinde doğal şekerler, vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bulunur. Kafkas arılarının eşsiz floralara sahip yüksek rakımlı dağlarda yetişen çiçeklerden alınan polenlerle elde edilen Ardahan balı, süzüldükten sonra eşsiz bir şifa kaynağı haline gelir.
Ardahan’da Arı Yetiştiricileri Birliğine kayıtlı 620 arıcının 35 bin kovanda bal hasadına başladığını ve yağışlara rağmen yaklaşık 450 ton bal üretimi bekleniyor. Ardahan balının bu yılki kilogram ücreti 1000 TL olarak belirlendi. Bal tüketmenin sağlık açısından pek çok yararı bulunmaktadır. Antibakteriyel özelliklere sahip olan bal, sindirim sistemini rahatlatabilir, boğazı yumuşatır ve öksürükle mücadelede yardımcı olabilir. Ayrıca, enerji verici özelliği sayesinde sporcular ve enerji ihtiyacı olanlar tarafından tercih edilirken, uykuya yardımcı olabileceği de bilinmektedir.
Bal sezonunda havaların yağışlı olması nedeniyle bal verimi yüzde 20 azalsa da, bu durumun yine de önceki yıla oranla bal rekoltesinde artış sağlayabileceği belirtilmektedir. Arıcılar, doğa şartlarının ve küresel ısınmanın verim üzerindeki olumsuz etkileri konusunda dikkatli olmalı ve bu doğal ürünü koruma altına almalıdır. evliyaoğlu, balın bu yılki kilogram ücretinin 1000 TL olmasının yanı sıra 3 ayrı satış noktası belirlediklerini ve üreticilerin ürettikleri balları tüketiciye sunacaklarını ifade etmiştir.