Bilimsel bir çalışma, Amerikan Kanser Derneği’nin “Kanser” adlı bilimsel dergisinde yayımlandı ve 2022’den 2050’ye erkeklerdeki kanser vakalarının yüzde 84 artacağını, kansere bağlı ölümlerin ise yüzde 93 artacağını ortaya koydu. Bu dramatik artışın sebepleri arasında erkeklerin kadınlara oranla kansere yakalanma riskinin yüksek olması gösteriliyor. Erkeklerin kansere yol açabilen risk faktörlerine daha fazla maruz kaldığı belirtiliyor. Örneğin erkekler daha fazla sigara ve alkol tüketirken, iş yerlerinde de daha fazla kanserojen maddeye maruz kalıyorlar.
2050’ye gelindiğinde en sık görülen kanser tipinin yine akciğer kanseri olacağı belirtiliyor. Uzmanlar, sigara içmeyenlerin içenlere oranla kansere yakalanma riskinin düşük olduğunu vurguluyorlar. Kansere karşı savaşta erken teşhisin önemine dikkat çekilirken, özellikle ileri yaşlardaki erkeklerin gerekli kanser test ve taramalarını ihmal etmemesi gerektiği önemle vurgulanıyor.
Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir başka araştırma da 2050’ye kadar dünya çapında kanser vakalarının yüzde 77 artacağını öngörmüştü. DSÖ, bu artışın nüfusun yaşlanması, hava kirliliği, tütün ürünleri ve alkol kullanımı, obezite gibi faktörlerden kaynaklanacağını belirtmişti. Bu nedenle sağlıklı yaşam tarzı ve düzenli taramaların önemi yeniden vurgulanmaktadır.