Şanlıurfa’nın merkez Haliliye ilçesi sınırlarında, kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki kırsal Örencik Mahallesi yakınlarında 1963 yılında yapılan yüzey çalışmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe’de en somut bulgular 1986’da tarlasını süren bir çiftçinin bulduğu heykelle ortaya çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden alınan izinle 1995 yılında başlayan kazılarda, neolitik döneme ait boyları 3 ila 6 metre, ağırlıkları da 40 ila 60 ton olan, yabani hayvan figürlü “T” biçimli dikili taşlar bulundu. Göbeklitepe, ortaya çıkarılan neolitik döneme ait eserlerle ünü her geçen gün artan ve 2011 yılında UNESCO “Dünya Miras Geçici Listesi”ne alındı, 1 Temmuz 2018’de ise Bahreyn’de düzenlenen 42’nci Dünya Miras Komitesi Toplantısı’nda Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi.
Bu ünvanla dünyadaki bilinirliği artan Göbeklitepe, 2019’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle ziyaretçi sayısını giderek artırdı. Tüm dünyada etkili olan Covid-19 salgınının ardından 2023’te yaşanan deprem ve sel felaketiyle ziyaretçi sayısı düşse de Göbeklitepe’yi 6 yılda 2 milyon 800 bin kişi gezdi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Aslan, Göbeklitepe’nin 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesi ve 2019 yılının “Göbeklitepe Yılı” ilan edilmesiyle hem yurt içinde hem yurt dışında tanınırlığının arttığını belirtti. Göbeklitepe’yi animasyon filmleri, kitaplar ve sergilerle daha fazla insana ulaştıklarını ifade eden Aslan, UNESCO’ya girişlerinden bu yana Göbeklitepe’nin 2 milyon 800 bin ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.
Göbeklitepe’deki kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılın 12 ayı devam edebilecek statüye alındığını belirten Aslan, kazılar sırasında geçen yıl dünyanın en eski ve ilk boyalı domuz heykelini bulduklarını açıkladı. Göbeklitepe’de yapılan kazılar her dönemde farklı güzellikler ve buluntular ortaya çıkarırken, bilim dünyasına da yeni eserler kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Göbeklitepe’nin sadece bir ören yeri ve kazı alanı olmadığını vurgulayan Aslan, bölgenin kültür turizmi potansiyelini arttıran, bilimsel anlamda dünyaya önemini gösteren bir nokta olduğunu dile getirdi. Gelecek dönemde Göbeklitepe’nin ülke genelinde kültür turizmi açısından büyük bir ziyaretçi potansiyeli sağlayacağını vurgulayan Aslan, her kazı döneminde yeni eserlerin ortaya çıkmasını beklediklerini ifade etti.