Kış mevsimi geldiğinde, soğuk algınlığına karşı en sık tüketilen bitki çayları arasında yer alan ıhlamur, bağışıklığı güçlendirip öksürüğe iyi gelmesiyle bilinir. Ancak, ıhlamurun sağlık yararlarından tam olarak faydalanabilmek için doğru demleme yönteminin bilinmesi gerekmektedir.
Yıllardır birçoğumuzun yaptığı bir hata, ıhlamurun besin değerini kaybetmesine neden olabilmektedir. Genellikle ıhlamur kaynatılarak çay haline getirilir. Ancak, bu yapılan en büyük yanlışlardan biridir çünkü ıhlamuru kaynatmak, besin değerini zayıflatır ve faydalarını azaltır.
Ihlamur hazırlanırken demleme işlemiyle yapılmalıdır. Ihlamuru kaynatmak içerisinde bulunan antioksidan olan polifenollerin azalmasına neden olabilir ve böylelikle sağlığa karşı koruyucu özelliğini yitirebilir.
Ihlamurdan en iyi verimi almak için kaynatmak yerine demleme usulünü tercih etmek önemlidir. Çiçek, yaprak ya da uçucu yağ taşıyan çaylar, infüzyon denilen demleme yöntemiyle hazırlanmalıdır. Yani 1 su bardağı kaynamış suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur eklenmeli, 5 dakika bekletildikten sonra süzülerek tüketilmelidir. Bu yöntem, ıhlamurun ve diğer bitkilerin etkisini korumasına yardımcı olur. Aksi takdirde, kaynatıldıkça uçucu yağlar gideceği için bitki etkileri azalabilir.
Ihlamurun faydalarından yararlanmak için bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeği ve yaprak karışımının üzerine 1 bardak kaynar su dökülüp, 10 dakika süreyle demlendikten sonra içilmesi tavsiye edilir. Ihlamur içerisinde kuersetin ve kaempferol gibi antioksidan bileşikler bulundurur. Bu sayede öksürük, boğaz ağrısı gibi grip ve soğuk algınlığı belirtilerini hafifletebilir, sindirim sistemi ve kas spazmlarını azaltabilir, aynı zamanda idrar söktürücü etkiye sahip olabilir.
Ihlamurun antienflamatuvar özellikleri sayesinde soğuk algınlığı ve griple mücadelede bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve ateşi düşürebilir. Ayrıca, bir bardak ıhlamur içmek uykuya geçişi kolaylaştırabilir ve derin bir uyku sağlayabilir. Sindirim sorunlarına iyi gelen ıhlamur, mide bulantısı, şişkinlik, kabızlık gibi rahatsızlıklarda etkili olabilir.
Ancak, hatırlatmakta fayda var; bu makale sadece genel bilgi verme amacı taşımakta olup, sağlık sorunlarıyla ilgili olarak uzman bir doktora danışılması önerilir.