Kars’ta yaşanan bir olay, bir ailenin bebeğinin topuk kanının alınmasına izin vermemesiyle başlayan ve yargıya taşınan bir durumu gündeme getirdi. Sağlık Bakanlığı’nın yenidoğan tarama programına göre bebeklerin topuklarından alınan kan örneği ile doğuştan gelen tiroid hormonu eksikliklerinin tespit edilmesi mümkün olabilmektedir. Ancak aile, bu taramayı reddederek alternatif tıpçı Aidin Salih’in referansını gösterdi. Aile Mahkemesi, bu talebi reddederek aileyi haklı buldu ve bebeğin sağlığını tehlikeye atacak bir uygulamaya izin vermedi.
Mahkeme gerekçesinde, topuk kanı almanın çocuğun Anayasa ile korunan yaşam ve sağlık hakkına olumlu katkıda bulunmadığını ve tıp otoritelerince desteklenmediğini belirtti. Alternatif tıp uzmanı Aidin Salih’in skandal sözlerini referans alan hakim, bebeğin sağlığının korunmasının daha önemli olduğuna karar verdi. Ancak, olayın etik olmayan boyutu ve sağlık hakkının ihlaliyle ilgili olarak Kars Tabip Odası Başkanı ve Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı tepkilerini dile getirdi.
Alternatif tıp uzmanı Aidin Salih’in bilim dışı uygulamalarıyla tanınan bir isim olduğu ve ölümlere yol açtığı iddialarıyla gündeme geldiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı da mahkemenin kararını incelemek üzere istinafa başvurdu. Bu olay, tıp alanında bilimin ve etik kuralların önemini bir kez daha ortaya koydu.