Kas krampları genellikle bilinmeyen bir nedenle ortaya çıkar. Ancak genellikle kasları aşırı zorlama, yetersiz beslenme, hareketsizlik gibi pek çok etken kas kramplarına neden olabilir. Bu kas krampları genellikle vücudunda belirli vitaminlerin eksik olduğu kişilerde görülür. Peki, vücuttaki hangi vitamin eksikliği kas kramplarına neden olur?
Magnezyum, vücudunuzdaki hemen hemen her organın iyi sağlığı düzenlemek için ihtiyaç duyduğu temel bir mineraldir. Kan basıncı, kan şekeri kontrolü, kemik sağlığı ve kas ve sinir fonksiyonu gibi normal vücut fonksiyonlarını destekler. Magnezyum eksikliği, hipomagnezemi olarak da adlandırılır, magnezyum seviyeleriniz bu fonksiyonları desteklemek için gereken miktardan düşük olduğunda ortaya çıkar. Magnezyum birçok yiyecek ve içecekte doğal olarak bulunur. İyi dengelenmiş bir diyet tüketen sağlıklı kişilerde magnezyum eksikliğinin ortaya çıkması olası değildir. Bunun yerine, magnezyum eksikliği genellikle sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.
D vitamini, güneşe maruz kalma, yiyecekler ve takviyelerle elde edilen yağda çözünen bir vitamindir. “D vitamini”, vitaminin iki farklı formu için kullanılır: D2 ve D3 vitaminleri. Her ikisi de bağırsaklarınızdaki kalsiyum emilimini destekler ve sinir, bağışıklık ve kas sistemlerinizi destekler. D vitamini eksikliğinde oluşan yetersiz kalsiyum ve fosfor emilimi, kırılgan kemiklere ve kas güçsüzlüğüne yol açabilir. B vitamini, yiyecekleri enerjiye dönüştürmek için önemli olan sekiz vitamin grubunu içerir. Bunlara birlikte B vitamini kompleksi denir. Kas krampları büyük olasılıkla B12 vitamini (kobalamin) eksikliğinden kaynaklanır. B12 vitamini et, balık, kümes hayvanları, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal kaynaklı besinlerde doğal olarak bulunur.
Kas krampları yoğun bir antrenman veya diğer fiziksel aktiviteler sonucunda ortaya çıkabilir. Kaslarınız hareket üretmek için genişleyen ve daralan lif demetlerinden oluşur. Düzenli esneme, kas liflerini uzatır, böylece egzersiz sırasında daralabilir ve sıkılaşabilirler. İskelet aşırı yüklenmesi ve kas yorgunluğu, aşırı çalışmış kas liflerinde kas kramplarına neden olabilir. Hareketsiz bir yaşam tarzı yaşayan kişilerin alt uzuvlarında kas güçsüzlüğü yaşama olasılığı daha yüksektir, bu da gece bacak kramplarıyla bağlantılı bir faktördür.
Sıcak havalarda, dehidratasyon riskinizin daha yüksek olduğu zamanlarda kas krampları meydana gelme olasılığı daha yüksektir. 40’lı yaşlarınızın ortalarında başlayan ve yaşlanmayla devam eden kas atrofisi hareketsizlikle hızlanır. Egzersiz yaparken kendinizi bulunduğunuz ortama alıştırın, karbonhidrat ve potasyum içeren yiyecekler tüketin, kasları esnetin ve uygun şekilde antrenman yapın. Çoğu kas krampı kısa süreli ve zararlı olmasa da, meydana geldiklerinde şiddetli ağrıya ve güçsüzlüğe neden olabilir. Kas kramplarını önlemek için hareketli bir yaşam tarzı benimseyin ve sağlık uzmanınıza başvurun.