Son araştırmalar, antibiyotik ve gereksiz ilaç kullanımının ciddi bir tehdit oluşturduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalara göre, antibiyotik direnci nedeniyle önümüzdeki 25 yıl içinde 40 milyon insan hayatını kaybedebilir.
Doktora gittiğinizde sıkça reçete edilen antibiyotiklerin, vücuttaki bakterileri hızla öldürme konusunda başarılı olduğunu biliyoruz. Ancak, gereksiz ilaç ve antibiyotik kullanımının aslında vücut için beklenenden daha zararlı olabileceği ortaya çıktı.
Araştırmacılar, 1900-2021 yılları arasında her yıl bir milyondan fazla insanın ilaca dirençli enfeksiyonlardan dolayı hayatını kaybettiğini tespit etti. Tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, antibiyotik direnci nedeniyle 25 yıl içinde 40 milyon insanın hayatını kaybetmesi bekleniyor.
Bakteriyel antimikrobiyal direnç (AMR), bakterilerin ölümcül ilaçlara karşı hayatta kalma yeteneklerini evrimleştirmesiyle ortaya çıkar. Bu durum, zatürre, idrar yolu enfeksiyonları ve ishal gibi yaygın hastalıkların daha ölümcül hale gelmesine neden olabilir.
Uzmanlar, antibiyotiklerin yaygın kullanımı nedeniyle giderek daha fazla bakteri türünün dirençli hale geldiğini belirtiyor. Eğer yeni antibiyotikler geliştirilirse, 2050 yılına kadar 11 milyon ölümün önlenebileceği söyleniyor.
Çalışmanın yazarları, 2022’den 2050’ye kadar antimikrobiyal direnç nedeniyle ölümlerde %70’lik bir artış öngörüyor. Ölüm artış oranı en yüksek risk grubunun yaşlılar olduğu belirtiliyor. Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü müdürü ve çalışmanın kıdemli yazarı Christopher J. L. Murray, bu durumun büyük ve kalıcı bir sorun olduğunu ifade ediyor.
Antimikrobiyal direnci on yıllardır bir halk sağlığı endişesi olarak kabul edilirken, dünya çapında ve zaman içinde AMR eğilimlerini analiz eden ilk çalışma olarak bilinen Global Antimicrobial Resistance Research Project tarafından yürütülen bu araştırma büyük önem taşıyor.
Harvard Tıp Fakültesi’nde birincil bakım doktoru ve tıp doçenti Ishani Ganguli, antibiyotiği gereksiz yere reçete etmekten kaçınılması gerektiğini vurguluyor. Ganguli, antibiyotiklerin yan etkileri hakkında hastaları bilgilendirme konusunda önemli bir rol üstleniyor.
Bu gelişmeler göz önüne alındığında, toplumun antibiyotik ve ilaç kullanımı konusunda daha dikkatli olması gerektiği açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Sağlık uzmanları, bu konuda farkındalık oluşturarak, gelecekte daha ciddi sorunların önüne geçebilirler.