Prof. Dr. Özdemir, son zamanlarda gündemde olan maymun çiçeği hastalığı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Covid-19’dan farklı olarak, maymun çiçeği hastalığının solunum yoluyla bulaşmadığını vurgulayan Özdemir, hastalığın doğrudan temasla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu belirtti.
Özdemir, “Maymun çiçeği hastalığı direkt temasla bulaşan bir hastalık. Bu açıdan şanslıyız. Hatta çok enfekte bireylerle yakın temas halinde, cinsel temas durumlarında ortaya çıkan bir tablo, bulaş şekli var” dedi. Hastalığın bulaşma riskine de değinen Özdemir, çocuklarda özellikle dikkat edilmesi gereken noktalara da işaret etti.
Çocuklarda maymun çiçeği hastalığının bulaşma riskine dikkat çeken Özdemir, kişinin enfekte olduğunu bilmeden çarşaflara, havlulara ya da diğer yüzeylere sekresyonlarını bulaştırması durumunda ortak kullanım gibi durumlarda çocukların daha kolay bir şekilde enfekte olabileceğini vurguladı. Bu nedenle, enfekte kişilerin hijyen kurallarına dikkat etmeleri ve enfekte olduklarında izole olmaları gerektiğini belirtti.
Maymun çiçeği hastalığının bulaşma şekilleri ve risk faktörleri hakkında bilgilendirme yapan Prof. Dr. Özdemir, halkın bu konuda bilinçlenmesinin önemini vurgulayarak, hastalığın kontrol altına alınabilmesi için tedbirlerin önemli olduğunu dile getirdi. Bu bilgiler doğrultusunda toplumun hastalıkla mücadelede daha bilinçli ve bilgilendirilmiş olacağına dikkat çekti.