Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Döviz Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkmak bizim için önemli bir öncelikti ama biz baştan söylemiştik, ‘Piyasayı aksatmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağız’ dedik. Ve artık gerçekten de Türk lirası cinsinden KKM’ye son verdik.” “Şirketlerin vergi avantajını temmuz ayında yenilemeyeceğimizi şimdiden belirteyim” dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen ‘Dünya Gazetesi İklim Ekonomisi Zirvesi’nde konuştu.
Bakan Şimşek konuşmasında Türkiye’nin son ekonomik verilerine, enflasyonda düşüş beklentisine ve KKM’den çıkışa da değindi.
“DEĞİŞİM GARANTİSİMİZ YOKTUR VE OLMAYACAK”
Şimşek, “Bugün yurt dışından gelen swaplar ve kısa vadeli paralarla ilgili hikayeler uyduran arkadaşlarımıza başından beri sıcak paraya hiçbir zaman güvenmediğimizi ve güvenmeyeceğimizi anlatıyorum. Program çalışıyor, gitmeyecekler, vadeyi uzatacaklar ama gitseler de sorun değil, biz programı kullanacağız.” Biz bunun üzerine inşa etmedik, programı başarıyla uygulayıp kredi notumuzu yükselteceğiz. Reel sektörün ve bankalarımızın dünyadan uzun vadeli sermaye benzeri kaynak toplayacağı bir iklim yaratacağız. Bu ortam sayesinde cari açığın azalmasıyla birlikte Türkiye’de kalıcı bir rezerv birikimi yaşanacak.
Bu nedenle bu konuda endişesi olan arkadaşlar kesinlikle endişelenmemelidir. Kimseye ne açık ne de örtülü döviz kuru garantisi vermedik. Bu olmayacak. Öyle bir şey yok. Şu anda mali disipline, yapısal dönüşüme ve enflasyonla mücadeleye odaklanmış durumdayız. “Bizim için önemli olan programın işe yaraması ve işe yaraması. İşe yaramasaydı bu sonucu almanın zor olacağını düşünüyorum” dedi.
“ŞİRKETLERİN VERGİ AVANTAJINI TEMMUZ AYINDA YENİLEMEYECEĞİZ”
Şimşek, “KKM’den çıkmak bizim için önemli bir öncelikti ama biz en başından piyasayı bozmadan, piyasada sorun yaratmadan çıkacağımızı söyledik ve aslında çıkıyoruz. Biz zaten Türkçe’deki KKM’lerin sonunu getirdik” dedi. lira.
Döviz konusunda şimdiden bilgi vereyim; Temmuz ayında şirketlerin vergi avantajını yenilemeyeceğiz. Ayrıca şu anda mevduata sınırlı vergi, mevduat faiz gelirine de sınırlı vergi uyguladık, bu konuda da çalışıyoruz. Dolayısıyla Türk lirası mevduatın daha cazip hale geleceğini düşünüyoruz” dedi.