NASA’nın Perseverance keşif aracı, Mars’ta antik yaşam belirtileri içerebilecek bir kaya parçası keşfetti. New York Times’a göre, NASA araştırmacıları henüz kesin bir biyolojik imza bulduklarını belirtmedi ancak keşfedilen antik kaya parçası bilim insanlarını heyecanlandırdı. 90 cm x 60 cm boyutlarındaki Cheyava Şelalesi adlı kaya parçası, “Fosilleşmiş Mikroskobik Marslıları İçerme Olasılığı En Yüksek” olarak nitelendiriliyor.
Perseverance görevinin proje bilimcisi ve CalTech’te jeokimya profesörü olan Kenneth Farley, Cheyava Şelalesi’nin şimdiye kadar toplanan en ikna edici örnek olduğunu vurguladı. Keşif aracı, Mars’ın Jezero kraterinde damarlarla kaplı bir kaya parçası topladı ve organik bileşikler ile kalsiyum sülfat bulundu. Farley’nin açıklamasına göre, kaya üzerinde beyaz lekeler ve demir fosfat halkaları olan leopar desenli bir görünüm oluşmuş.
Nasa bilim insanları, bu lekelerin oluşumunu tam olarak anlamasalar da bu bulmacanın çözümünde önemli bir ipucu olabileceğini belirtiyor. Avustralya Queensland Üniversitesi’nden David Flanney, bu lekelerin Dünya’daki gibi mikropların fosilleşmiş kayıtlarıyla ilişkilendirilebileceğini belirtti. Ancak Washington Post’a göre, daha önce biyolojik olmayan Mars kaya örnekleri NASA bilim insanlarını yanıltmıştı.
Perseverance’ın yardımcı proje bilimcisi Katie Stack Morgan, Mars’ta yaşam keşfettiklerini söyleyemeyeceklerini ancak potansiyel bir biyoimzanın bulunduğunu ve daha fazla inceleme ve veri gerektiğini belirtti. Bu bulgu, Mars’ta yaşam olasılığı konusunda büyük önem taşıyor ancak kesin bir biyolojik kanıt henüz bulunamadı.