Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan özel izinle Samsun’da dikilen salep orkidesinin hasadına başlandı.
Ekonomik değerinin yüksek olması ve yumrularının toz haline getirilerek içecek, dondurma, pastacılık ve kimya sanayinde kullanılması nedeniyle talep gören salep orkidesinin Samsun’daki üretim alanı her geçen yıl artıyor.
Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde 2016 yılında 6 dönümlük arazide ekimine başlanan salep orkidesinin üretim alanı bu yıl 120 dönüme, üretici sayısı ise 500’e çıktı.
Ekolojik Üreticiler Dayanışma ve Dayanışma Derneği (EKOMDER) Başkan Yardımcısı Cihan Fatih Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, salebin küçük alanda büyük getiri sağlayan bir ürün olduğunu söyledi.
Bir dekar araziden ortalama 1 ton taze salep hasadı yapılabileceğini anlatan Yıldırım, “Toplanan salep orkidelerinin yumruları çıkarıldıktan sonra yeniden dikim yapılıyor, gerisi üreticiye kâr olarak kalıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Salep üretiminde gübre, ilaç, çapa veya sulama kullanmıyoruz, yani sulama sistemi veya traktör kullanmıyoruz.” “Gerek yok, yakıt masrafı yok. Sökme ve takma işlemi sadece elle yapılıyor.” söz konusu.
Yıldırım, bu yıl başlayan hasat döneminin haziran ayı sonuna kadar süreceğini belirterek, şöyle konuştu:
“Saleplerimizi topraktan çıkardığımızda kurutmak istiyorsak önce yıkıyoruz. Daha sonra sıcak suda 10 dakika kaynatıyoruz, ardından kurutma tesisimiz olduğu için kurutma tesisimizde kurutabiliyoruz. Kurutma tesisi olmayanlar ipe bağlayarak kurutabilirler. Kurutma işlemi 15-20 gün kadar sürmektedir. “Salebin fiyatı kalitesine ve berraklığına göre değişmektedir.”
TÜRKİYE’DE ÜRETİM ARTACAK
Yıldırım, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte Türkiye’de salep üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik bir proje yürüttüklerini anlattı. “Artık Türkiye’nin hemen hemen bütün illerine salep tohumu gönderiyoruz. Salep küçük alanda getirisi yüksek bir ürün. 200-300 metrekare alanda yetiştirilen salepten bir aile rahatlıkla yıllık geçimini sağlayabiliyor. “ dedi.
Üreticiye salep alım garantisi de verdiklerini belirten Yıldırım, doğadan izinsiz salep toplamanın yasak olduğunu ve cezasının 370 bin lira olduğunu ekledi.