Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, bulut bilişimin çevreye verdiği zararı azaltacak yeni bir yöntem geliştirdi. “GreenSKUs” adını verdikleri karbon-verimli sunucu tasarımları sayesinde Microsoft Azure’un karbon emisyonlarını %10 oranında düşürmeyi başardılar.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri sektörü, küresel karbon emisyonlarının %2-4’ünden sorumlu. ChatGPT gibi yapay zeka platformlarının yaygınlaşmasıyla bu oranın artması bekleniyor.
Proje ekibinden doktora öğrencisi Jaylen Wang, “Çalışmamızda, karbon-verimli sunucu tasarımlarımızda kullanımdan kaldırılmış bileşenleri yeniden kullanarak planlı eskimeyi hedef aldık” açıklamasını yaptı.
Statista’nın verilerine göre, 2022’de dünya genelinde 68 milyon ton elektronik atık üretildi. Bu rakamın 2030’da 90 milyon tona ulaşması bekleniyor. Geliştirilen yeni sistem, e-atık sorununa çözüm getirmeyi hedefliyor.
Araştırmacılar, GSF adını verdikleri özel bir çerçeve geliştirdi. Bu sistem, bulut sağlayıcılarının karbon-verimli SKU tasarım ve dağıtım kararları almalarına yardımcı oluyor. Microsoft Azure’da yapılan testlerde sistem başarılı sonuçlar verdi.
Bu gelişme, özellikle yüksek enerji tüketen yapay zeka sistemlerinin yaygınlaştığı günümüzde kritik öneme sahip. Sistem, hem operasyonel hem de üretim kaynaklı karbon emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. Jaylen Wang, Araştırma Lideri ise “Donanımları daha uzun süre kullanmanın yollarını bulmak, bilişim alanında bu çalışmanın motive ettiği bir konudur” şeklinde konuştu.