Son yıllarda yapılan bir araştırma, plastik su şişeleri ve diğer yiyecek ve içecek ambalajlarında bulunan kimyasal BPA’nın insülin hormonuna olan duyarlılığı azaltabileceğini ortaya koydu. Amerikan Diyabet Derneği’nin 2024 Bilimsel Oturumlarında sunulacak olan bu bulgular, ABD Çevre Koruma Ajansı’na BPA’ya maruz kalma konusunda güvenli sınırların yeniden değerlendirilmesi çağrısında bulunmaktadır.
Daha önceki çalışmalar, plastik ve reçinelerde kullanılan kimyasalların insanların hormonlarını etkileyebileceğini göstermişti. Yeni araştırmada elde edilen bulgular ise tip 2 diyabet riskinin BPA maruziyeti ile artabileceği yönünde ilk kanıtları sunmaktadır.
Araştırmada, günde 50 mikrogram BPA verilen 40 sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan deneyde, BPA alan kişilerin insüline daha az yanıt verdikleri görülmüştür. Bu durum plasebo grubunda gözlenmemiştir. Araştırmacılar, bu sonuçların ABD Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen güvenli dozun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtmiştir.
Diyabet riskini azaltmak için ise paslanmaz çelik veya cam şişeler kullanılması önerilmektedir. Plastik şişelerin kolaylık sağlamasına rağmen, sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle endişe uyandıran birçok araştırma bulunmaktadır. Bu nedenle, BPA içeren ambalajlardan mümkün olduğunca kaçınılması önem taşımaktadır.