MÖ 79 yılının sonlarında Pompeii’ye adeta kıyamet geldi ve Vezüv Yanardağı’nın patlamasıyla bölge ölümcül bir süper ısıtılmış gaz, erimiş kaya ve sıcak kül bulutuyla kaplandı. Bugün ise Pompeii, yılda yaklaşık 2.5 milyon turist çeken devasa bir turistik cazibe merkezi haline geldi. Ancak, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken şeylerin başında, zavallı ruhların taşlaşmış bedenleri geliyor.
Ancak aslında bu bedenler gerçek bedenler değil. Cambridge Üniversitesi Klasikler Profesörü Mary Beard’e göre, bu bedenler aslında 1860’lara kadar dayanan akıllı bir arkeolojik buluşun ürünü. Pompeii’de yapılan kazılar sırasında insan kalıntıları içeren belirgin delikler ve boşluklar bulundu. Bu boşluklar, lavda bir zamanlar bir kurbanın şeklinin olduğu ve etrafında soğuyan lavın oluşturduğu boşluklar olarak ortaya çıktı.
Modern kazılar yöntemleriyle bu boşluklar alçıyla doldurularak kurbanların bedenlerinin birebir örnekleri elde edildi. Napoli Üniversitesi’nden antropolog Pier Paolo Petrone, bu yeni tekniklerle insan içeriğini araştırmak için 3D-CT tarama gibi röntgen tekniklerinin kullanılabildiğini belirtiyor.
Sonuç olarak, Pompeii’nin antik taşlaşmış bedenleri aslında gerçek bedenler değil, onların alçı kalıplarıdır. Bu kalıplar, 1860’larda başlayan bir buluşun ürünüdür ve günümüzde bile ölüm sonrası bedenlerin kopyaları olarak kullanılabilmektedir.