Türkiye’nin doğal şifa kaynaklarından biri olan karamuk meyvesi, adeta bir doğal ilaç deposu görevi görüyor. Genellikle dikenli, mayhoş ve ekşi bir tadı olan bu meyve, birçok hastalığa derman olabiliyor. Türkiye’de kendiliğinden yetişen ancak yeteri kadar ilgi görmeyen karamuk meyvesi, özellikle Ruslar tarafından değeri biliniyor.
Karamuk bitkisinin faydaları oldukça fazla olduğundan, bu doğal kaynak alternatif tıp ürünü olarak da kullanılıyor. Meyve veren bir bitki olan karamuk, kökünden meyvesine kadar hemen hemen her bölümü farklı şekillerde tüketilebiliyor. Özellikle antikor üretimini hızlandıran bu meyve, soğuk algınlığına iyi gelmesinin yanı sıra vücuttaki iltihabı iyileştirmeye yardımcı olabiliyor ve diyabete de iyi gelebiliyor.
Karamuk meyvesi, mevsim geçişlerinde yaşanan soğuk algınlığı problemlerinde boğazı ve sinüsleri rahatlatırken, terleme problemleri olanlar için ter bezlerinin en sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bakteri oluşumunu engelleyerek sivilce ve akne oluşumunu baskılayabilir. Sinir sistemi rahatsızlıklarından dolayı gerginlik ve stres yaşayanlara da iyi gelebilir.
Ancak karamuk meyvesinin toplanması oldukça zor ve zahmetli bir iş. Dikenli olması sebebiyle genellikle eldivenle toplanan bu meyvenin bir ağacının toplanması 7-8 saat sürebiliyor. Türkiye’de fazla ilgi görmeyen karamuk meyvesi, özellikle Ruslar tarafından sıklıkla tüketiliyor. Vişne hoşafı veya üzüm hoşafı yapılarak tüketilebilen bu meyve, kuru veya yaş olarak da satılabilir.
Karamuk meyvesi Türkiye’de genellikle yeteri kadar tanınmamış olsa da, yurt dışında özellikle Ruslar tarafından sevilerek tüketiliyor. Meyvenin meyvesinden tatlı, şurup ve hoşaf yapılabileceği gibi kökleri ve gövde kabukları da kurutularak çay olarak tüketilebiliyor. Yaprakları ise lezzet katması için çorba ve bulgur pilavına konulabiliyor. Her derde deva olan karamuk meyvesi, doğanın bize sunduğu şifalı bir armağan olarak karşımıza çıkıyor.