Yaz aylarında artan hava sıcaklığı besin zehirlenmeleri riskini artırıyor. Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre, besin zehirlenmeleri sıcak hava koşullarında bakteri ve diğer mikroorganizmaların hızla çoğalmasıyla ortaya çıkıyor. Bu zehirlenmeler genellikle kusma, ishal, mide ağrısı, ateş ve genel halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterirken, bazı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Besin zehirlenmelerini önlemek için en etkili yöntem, gıdaların doğru şekilde hazırlanması ve saklanması. Besinlere bulaşan bakteriler hasta ya da taşıyıcı insanlar aracılığıyla yayılabildiği gibi, çapraz bulaşma adı verilen bakterilerin temiz bir yiyecekten geçmesi durumu da sık karşılaşılan bir durum. Bu nedenle, temizlik, pişmiş besinlerle çiğ besinlerin ayrılması, uygun pişirme yöntemleri ve besinlerin uygun sıcaklıkta saklanması gibi 5 kurala dikkat etmek önemli.
Besin güvenliği sağlamak için kişisel hijyenin yanı sıra kullanılan araç gereçlerin temizliği ve dezenfeksiyonuna önem verilmeli. Ayrıca, çiğ et, kümes hayvanları ve deniz ürünleri gibi potansiyel riskli besinlerin, pişmiş ürünlerden ayrılması ve çiğ besinlerin hazırlanmasında ayrı araç gereçlerin kullanılması gerekiyor. Ayrıca, bozulma riski taşıyan besinlerin uygun şekilde pişirilmesi ve saklanması, patojenlerin çoğalmasını önlemek adına besinlerin uygun ortamda depolanması ve temiz su kullanılması da önemli.
Besin hazırlarken ve tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar arasında tüm taze meyve ve sebzelerin bol suda yıkanması, çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı hazırlanma yüzeylerinde ve araç gereçlerle işlenmesi, çiğ besinlerin pişmiş veya yarı hazır besinlerden uzak tutulması önem taşıyor. Ayrıca, çiğ besinlere dokunduktan sonra ellerin temizlenmesi, et, balık gibi besinlerle temas eden yüzeylerin dezenfekte edilmesi ve potansiyel riskli besinlerin güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor.
Bu kurallara uyulması besin zehirlenmelerin önlenmesinde önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Besinlerin güvenli şekilde hazırlanması ve saklanması, yaz aylarında besin zehirlenmeleri riskini minimize etmek adına oldukça etkili bir yol olarak öne çıkıyor.