Batı Afrika ülkelerinden Gana’nın Eastern vilayetinde 9 dang humması vakasının tespit edilmesiyle birlikte bölgede acil durum ilan edildi. Gana Sağlık Hizmetleri (GHS) Genel Direktörü Patrick Kuma-Aboagye, Eastern vilayetine bağlı bazı bölgelerde görülen bu vakaların sıtma sanıldığını ancak dang humması testinin pozitif çıktığını belirtti.
Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülen dang humması, insanlara sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir hastalıktır. Hastalık genellikle hafif ateşe neden olurken bazı vakalarda ölümcül olabilir. Vakalar genellikle “yağış dönemleri” olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralık aylarında artış göstermektedir. Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süren yağışların sıtma ve dang humması taşıyan sivrisineklerin artmasına yol açtığını vurgulamaktadır.
Dang virüsünün yol açtığı Dang Humması vakalarının son yıllarda dünya çapında önemli ölçüde arttığı bildirilmiştir. Özellikle Porto Riko’da Mart ayında dang hummasının halk sağlığı açısından acil bir durum olarak ilan edilmesi dikkat çekmiştir.
Dang humması, sivrisinekler aracılığıyla insanlara yayılan viral bir enfeksiyondur. En belirgin semptomları arasında yüksek ateş, baş ağrısı, vücut ağrıları, mide bulantısı ve deri döküntüsü bulunmaktadır. Şiddetli vakalarda hastalık ölümcül olabilir ve vücutta kırık kemik ağrısına benzer ağrılara sebep olması nedeniyle “kemik kırığı ateşi” olarak da adlandırılmaktadır.
Dang humması, sivrisineklerin ısırmasıyla insanlara bulaşır ve ateşin yükselmesinden 24 saat sonra hastaların kanında bol miktarda bulunabilir. Dünya Sağlık Örgütü, dang enfeksiyonlarını 4 farklı klinik tipte sınıflandırmıştır.
Dang ateşi, akut ateşli hastalık, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, döküntü ve kanama bulguları gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Hastalık, ateşin düşmesinin ardından karın ağrısı, kusma ve nefes almada zorluk gibi belirtilerle şiddetlenebilir ve hayati risk taşıyabilir. Bu nedenle dang humması vakalarının erken teşhis ve tedavisi büyük önem taşımaktadır.