Hava sıcaklıklarının artmasıyla yaz ishali veya turist ishali olarak bilinen rahatsızlıklarda bir artış olabileceği konusunda uyarılarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle tatillerde gıda güvenliğinin ve temizliğinin kontrol edilmesinin zor olabileceğini belirtmektedir. İshalin kirli sular ve yiyeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkan bir komplikasyon olduğunu vurgulayan Özlü, bu durumda bakteriler, virüsler, parazitler veya toksik gıda zehirlenmelerinin etkili olabileceğini açıklamaktadır.
İshalin yanı sıra karın ağrısı, bulantı, kusma, halsizlik gibi semptomların eşlik edebileceğini belirten Prof. Dr. Özlü, özellikle bebeklerde durumun tehlikeli olabileceğini ve böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği gibi kritik hastalıklarda ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini ifade etmektedir. İshalin açıkta satılan gıdaların tüketilmesi, uygun koşullarda saklanmayan gıdaların tüketilmesi, kirli ellerle dokunulmuş gıdaların tüketilmesi gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini belirten Özlü, dikkatli olunması gerektiğini vurgulamaktadır.
İshal vakalarında perhizin önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tevfik Özlü, hastaların genellikle 1-2 gün içinde uygun bir diyetle sorunlarını çözebileceğini belirtmektedir. Bol su içilmesi, mineral suları ve tuzlu ayranın tüketilmesi, yoğurt, haşlanmış patates, pirinç lapası, beyaz ekmek içi, muz gibi gıdaların tüketilmesini öneren Özlü, tam bir perhizle 24 saat içinde normale dönülebileceğini ifade etmektedir. Ancak, durumu kötü olan hastaların özellikle bebeklerin hekime başvurması gerektiğini vurgulayan Özlü, bebeklerde aşırı bitkinlik ve genel durum bozukluğu gibi belirtiler varsa mutlaka profesyonel yardım alınması gerektiğini belirtmektedir. Bebeklerin kaybettikleri sıvı ve mineralleri yerine koymaları gerektiğini vurgulayan Özlü, aksi takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini ifade etmektedir.