Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde devam eden arkeolojik kazı çalışmalarında, yaklaşık 4 bin yıl öncesine ait bir silindir şeklinde mühür ortaya çıkarıldı. Havadan yapılan çekimlerde kalp şeklinde görüldüğü için “Kütahya’nın kalbi” olarak anılan Tavşanlı Höyük kazısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erkan Fidan başkanlığında yürütülmektedir.
Kazı alanında yapılan çalışmalar sonucunda, Koloni Çağı’nın sonlarına doğru gerçekleşen bir saldırı sonucu tamamen yakılıp yıkılan antik yerleşim bölgesinde yaklaşık 4 bin yıllık bir mühür bulundu. Bu bulgu, Orta Anadolu’nun büyük ticaret merkezleri olan Kültepe ve Acemhöyük’teki seramik mühürlere benzerlik göstermektedir. Tavşanlı’daki kazıda bulunan bu mühürler, antik dönemde doğu ile batı arasındaki ticaret yollarının varlığını kanıtlamaktadır. Ayrıca, Tavşanlı Höyük’ün antik dönemde Batı Anadolu’nun ticaret yolları üzerinde stratejik bir konumda olduğunu göstermektedir.
Tavşanlı Höyük’ün 8 bin 100 yıl öncesine uzanan geçmişinde, Tunç Çağı’nda 3 bin 700 yıl önce bölgeye yapılan bir saldırı sonucunda yakılıp yıkılan evlerde iki insan iskeleti bulunmuştu. Bu iskeletlerde korunmuş beyin ve deri kalıntılarına, tarihi 3 bin 300 yıla dayanan mühürlere, hançere, bakır ve gümüş atıklarına, çanak çömleklere ve dokumacılıkta kullanılan el aletlerine ulaşılmıştı.
Tavşanlı Höyük kazı çalışmaları, antik dönemin ekonomik ve ticari ağları hakkında yeni bilgiler sunmaktadır. Bu keşifler, bölgenin tarih öncesi dönemlerdeki yaşamına ve kültürel mirasına ışık tutmaktadır. -Anadolu Ajansı