Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı yeni müfredatla ilgili olarak; “Cumhuriyet değerlerine, bilime ve çağdaş eğitim normlarına uyarlanmadan uygulanacak bir müfredat, çocuklarımızın geleceğine ve kalkınma hedeflerimize katkı sağlamayacaktır. Sosyal ve ekonomik kalkınmamız için ‘düşünce özgür’ nesiller yetiştirmeliyiz. Vicdanı özgür, aklı özgür’ dedi.
TÜSİAD, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Talim ve Terbiye Kurulu tarafından onaylanan yeni eğitim müfredatına ilişkin X hesabında bir açıklama yayınladı.
Açıklamada, Cumhuriyet değerlerine uygunluğu, bilimsel ve çağdaş eğitim normlarına uygunluğu konusundaki eleştirilere değinilmeden uygulanacak bir müfredatın çocukların geleceğine ve gelişim hedeflerine katkı sağlayamayacağına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:
“Yeni müfredata (müfredat) ilişkin Talim ve Terbiye Kurulu tarafından yürütülen iki haftalık değerlendirme sürecinin ardından dün yapılan açıklamada, üçte biri ortak olmak üzere 67 binin üzerinde görüş ve öneri alındığı belirtildi. Müfredatın ana yaklaşımını içeren metin.
Açıklamada, ‘Müfredatta bazı genel düzeltmeler yapıldığı, görüş ve önerilerin şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkeleri gereği değerlendirilerek müfredata yansıtıldığı, yeni müfredatın Kurul tarafından onaylandığı belirtildi. ve otoritenin onayından sonra Bakanlığın internet sitesinden ulaşılabilir.’ Türkiye Yüzyıl Eğitim Modeli’nin askıya alındığı süreçte farklı eğitim paydaşları tarafından kapsamlı görüş ve öneriler dile getirildi. Geri bildirim döneminde TÜSİAD’ın görüş belgesi de 10 Mayıs’ta Milli Eğitim Bakanlığı’na iletildi. Bu görüş belgesinde müfredatın askıya alınan versiyonuyla birlikte; Cumhuriyet’in temel felsefesi ve hedefleri itibarıyla akıl ve bilim üzerine inşa edilen değerlerine, hazırlık süreci itibarıyla demokratik katılım ilkesine uymadığı belirtilerek, öneriler farklı başlıklar altında sunuldu. Gerekçesi ve içeriği itibarıyla çağdaş eğitim normlarıyla örtüşmektedir. Müfredata verilen geri bildirimler, eğitim paydaşlarının ve toplumun konuya verdiği önemin bir göstergesidir.
“ZİHNİ ÖZGÜR NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ”
Yeni müfredat askıya alındığında içeriğine, özellikle de temel yaklaşımını açıklayan ortak metne yönelik kapsamlı eleştiriler dile getirildi. İki haftalık süre içerisinde bu yöndeki eleştirileri ortadan kaldıracak herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmadığı konusunda eğitim paydaşları ve kamuoyu bilgilendirilmelidir. Cumhuriyet değerlerine, bilimselliğe ve çağdaş eğitim normlarına uygunluğu konusundaki eleştirilere değinilmeden hayata geçirilecek akıl ve bilim üzerine inşa edilmiş bir müfredat, çocuklarımızın geleceğine ve kalkınma hedeflerimize katkı sağlamayacaktır. Sosyal ve ekonomik kalkınmamız için ‘düşüncesi hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesiller yetiştirmeliyiz. “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın ve gençlerimizin nasıl bir eğitim alacağı konusunda güven ortamının yaratılması çok önemli.”