Video paylaşım platformları YouTube ve TikTok, yapay zeka ile oluşturulan içerikleri etiketlemeye başladı. Şimdi ise Vimeo, bu akıma katılarak oluşturuculara gerçekçi yapay zeka görsellerini veya seslerini içeren videoları işaretleme zorunluluğu getiriyor.
Üretken yapay zeka araçları geliştikçe, gerçek ile sahte arasındaki farkı belirlemek zorlaşıyor. Vimeo’nun yeni kuralları, bu tür yapay zeka destekli içeriklerin etiketlenmesini zorunlu hale getirerek şeffaflığı artırmayı amaçlıyor.
Yeni yapay zeka etiketleme sistemi sayesinde oluşturucular, video yüklerken yapay zeka kullanımını belirtebilecek. Böylece videoda açıkça yapay zeka içeriği olduğunu belirten bir etiket görünecek. Gönüllülük esasına dayanan bu sistem ilerleyen dönemde otomatik hale gelecek.
Vimeo CEO’su Philip Moyer, “Hedefimiz otomatik etiketleme ile yapay zeka içeriğini güvenilir şekilde tespit etmek ve oluşturucuların yükünü hafifletmek” diyor.
Ayrıca Vimeo, kullanıcı videolarının izin almadan yapay zeka modelleri tarafından eğitim amaçlı kullanılmasını da yasaklıyor. Bu tutum, içerik özgünlüğünü korumak adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Yapay zeka video düzenleme araçlarının yaygınlaşmasıyla doğru etiketleme gerçek ile kurgu arasındaki farkı belirlemek için önemli hale geliyor. Vimeo’nun yapay zeka içeriklerine karşı şeffaf politikalarıyla geleceğe hazırlandığını ve öncü bir rol üstlendiğini gösteriyor.